Marchewkowo-miętowa zupa krem + niespodzianka

czyli pomysł na Skrzynkę z Kaszub!


Pamiętacie jak opowiadałam Wam o świetnym, lokalnym pomyśle Łukasza Schulza ze Skrzynki z Kaszub? Ten link przeniesie Was w czasie – klik.  Życie znowu okazało się pełne niespodzianek, bo od dwóch tygodni mieszkamy z Eweliną i Łukaszem ogród w ogród. A to sprawia, że kiedy zbliża się każdy kolejny wtorek, a sąsiedzi przygotowują zdjęcia skrzynek – cieknie mi ślinka. Dzisiaj miałam przyjemność spontanicznie wyczarować danie ze składników skrytych w drewnianej skrzynce i papierowych torebkach. Musiało być szybko, bo warunki w nowym mieszkaniu są trudne, ale jednocześnie oryginalnie, żebym mogła Was czymś zaskoczyć. Dlatego do gara poszły: marchewka i mięta! Przed Wami banalnie prosty krem pełen słodko-orzeźwiających nut: marchewki, cukinii, mleka kokosowego, skórki z cytryny i mięty. A na końcu wpisu niespodzianka dla lokalnych czytelników ode mnie i Łukasza, żebyście jak najszybciej mogli odtworzyć przepis w domu. 🙂

Składniki:

  • 4 duże marchewki
  • 1 cukinia
  • łyżka oleju
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • skórka z połowy cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • spora szczypta kurkumy
  • 4 gałązki mięty
  • sól, pieprz i ewentualnie ulubione pikantne przyprawy do smaku (np. pieprz kajeński)

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cukinię kroimy w grubą kostkę lub talarki.
  2. W głębokim garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy na niej marchewkę i cukinię do zrumienienia.
  3. Dolewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy kurkumę, gotujemy aż warzywa zmiękną – ok. 15 minut na małym ogniu.
  4. Na końcu miksujemy na gładki krem z dodatkiem soku z cytryny i liści mięty – sprawdzamy smak, ewentualnie dodajemy soli i pieprzu. Ostatnim elementem jest dodanie skórki cytrynowej i miksowanie jeszcze dosłownie przez 20 sekund, by skórka nie zgorzkniała.
  5. Podajemy np. z prażonym sezamem.

Uwaga!

Jeszcze dziś i jutro możecie zamówić w pełni roślinną wersję Skrzynki z Kaszub z rabatem 10% na hasło: lekkojakhel. Znajdziecie w niej: winogrona, marchew, miętę, kolorowe pomidory, natkę pietruszki, szpinak i ziemniaki. Wszystko od sprawdzonych rolników z Kaszub, którzy wkładają w uprawę 100% serducha. Wszystko pakowane bez plastiku. Skrzynka z dowozem w Gdańsku, po rabacie kosztuje 44 zł, a zamawiacie ją na skrzynkazkaszub[email protected] lub przez wiadomość na skrzynkowym FB – klik!