Azjatycka potrawka z bakłażana

W rolach głównych:

cieciorka, tofu, bakłażan i fistaszki


Ostatnio nasza ulubiona – błyskawiczna w przygotowaniu, słodko-pikantna, pełna delikatnego bakłażana, cieciorki, tofu i fistaszków. Inspiracją do jej powstania był najlepszy na świecie bakłażan po syczuańsku od gdańskiego Lee’s Chineese, którym zajadaliśmy się podczas wege edycji Smakuj Trójmiasto. Z dodatkiem pachnącego ryżu basmati smakuje jak niebo, zabiera w najdalsze zakamarki Azji i nigdy nie kończy się na jednej porcji. Na górę idealnie sprawdzi się świeża kolendra, a nawet posiekany szczypior, chociaż my podgryzaliśmy liście czerwonego szczawiu, który zalegał w doniczkach. Ostatecznie kończy się jak zawsze – temat przewodni to bakłażan, pomidory i orzeszki, a resztę dodatków wybieracie z tego, co akurat znajdzie się pod ręką. Smacznego!

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie bakłażany
  • puszka cieciorki (lub szklanka wcześniej ugotowanej)
  • kostka naturalnego tofu
  • pół szklanki fistaszków
  • sos teriyaki, a jeśli nie macie – ciemny sojowy (łyżka)
  • puszka pomidorów krojonych
  • kilka namoczonych daktyli – u mnie 8 (jeśli nie macie, chlust słodzika typu syrop daktylowy)
  • łyżka masła orzechowego
  • olej roślinny do smażenia + chlust oleju arachidowego do wykończenia potrawy
  • sól, pieprz kajeński, spora szczypta kuminu
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • do podania: ryż basmati lub chlebki naan, ulubiona zielenina

Przygotowanie:

  1. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry, posypujemy je solą z każdej strony i odstawiamy na ok 15/20 minut, by puściły gorzką wodę i zmiękły.
  2. W międzyczasie szatkujemy cebulę, czosnek drobno siekamy.
  3. Bakłażany oczyszczamy – przemywając pod zimną wodą i wycierając ręcznikiem papierowym.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i bakłażana lekko oprószone solą. Smażymy na dość dużym ogniu, by bakłażan się zrumienił. Wtedy zmniejszamy ogień, dodajemy posiekany czosnek, cieciorkę, pokrojone w kostkę tofu, polewamy sosem teriyaki lub ciemnym sojowym, dodajemy kumin i pieprz kajeński (ilość pieprzu zależy od Was), pomidory i daktyle lub słodki sos, łyżkę masła orzechowego. Całość razem przesmażamy przez około 10, 15 minut, ewentualnie dodajemy słodkiego/słonego sosu i ostrych przypraw.
  5. Fistaszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi gotową potrawkę. W najpyszniejszej wersji na końcu możecie wmieszać w potrawkę odrobinę przepysznego oleju arachidowego.